Gästgiverier - Bäst information om Gästgiverier och Värdshus


Krogar

Krogar är ett trevligt ställe att umgås på och på krogen kan man också lätt stifta nya bekantskaper. Ordet krog användes i början för att beteckna ett litet värdshus som både serverade mat men även alkoholhaltiga drycker. På de gamla klassiska krogarna fanns det också möjligheter till övernattning vilket få krogar har i dag om man inte somnar i ett hörn.

Krogar

Det finns många andra benämningar på matställen är just ordet krog och några av de flitigast använda synonymerna till krogar är:

  • Pubar
  • Restauranger
  • Barer
  • Uteställen
  • Värdshus
  • Gästgiverier
  • Vägkrogar


Att driva en liten krog

Krog

Att driva en krog är långt mer än en heltidssysselsättning. Krögaren som driver krogen är oftast kock i grunden, och måste lägga ner sin själ & hjärta för att stället ska alltid ska vara i toppskick och all mat som serveras ska håll den standarden krögaren önskar. Dagens inköp av råvaror och dryck måste planeras och ske på tidig morgon eller förmiddag om krogen skall kunna öppna på eftermiddagen eller kvällen.

De flesta mindre krogar stänger framåt 23-tiden på vardagar och någon timme senare på fredagar och lördagar. För att källarmästaren eller krögaren ska få någon dag ledigt har många krogar stängt på måndagar. Arbetet med att driva en krog innebär stress eftersom krögaren måste springa mellan kunderna, köket, spisen och vinkällaren i en ändlös spiral men i gengäld är det jobbet roligt, varierande och mycket stimulerande.

För de inom restaurangnäringen, såsom kockar och kypare, är det drömmen att öppna en liten krog som nischar sig och lyckas få en eller rent av två stjärnor från Michelinguiden. Detta kräver förutom årtal av målmedvetet slit för att driva upp krogen även fantastisk mat och service på restaurangen utan minsta anmärkning under lång tid. Alla krögare vill att deras krog ska bli kända eller bli en innekrog.